Microsoft Word, OpenOffice.org, LibreOffice, Microsoft Office for Mac, Google Docs, Pages, Zoho, Evernote és még sorolhatnám, annyi van. Mind ugyanazt ígéri: dokumentumokat tudsz készíteni, gyönyörűeket és szépeket, meg persze egyszerűen, gyorsan, ügyesen, ráadásul úgy, hogy minden eszközödön eléred és ráadásul mindegyik oda-vissza írja és olvassa a Microsoft Word fájlformátumát.

Ez utóbbit csak a Microsoft Word-nél hiszem el. Ott is csak egy adott verziónak. És csak egy adott operációs rendszeren.

Egy formátum mindenek felett

Ahány ház, annyi szokás, de egy valamiben biztosak lehetünk: ha dokumentumot kell írnod, akkor azt biztos, hogy Microsoft Word formátumban kell tenned. Ugyanis nincs olyan, hogy egy dokumentumot ne kelljen megosztani, hogy mások is szerkesszék, olvassák, felhasználják. A Microsoft Word pedig a de facto szabvány, ez a közös nyelv, ezt kell mindenkinek beszélnie.

Lehet különcködni, lehet OpenOffice.org-ban, LibreOffice-ban, Google Docs-ban írni a dokumentumokat, de ha másokkal is meg akarjuk osztani - márpedig előbb-utóbb meg akarjuk -, akkor Microsoft Word-be kell konvertálni.

Persze, ott a PDF is, ki lehet küldeni abban is. Ez így van, de az már publikálás, nem a kollaboráció része. Ha valami gond van a dokumentummal úgyis a szerkeszthető formátum kell.

Konvertálás

Konvertálni, ez a bűvszó, ugyanis itt nem csak egyszerű mentésről van szó, itt konvertálásról beszélünk, aki pedig valahi is részt vett már komolyabb informatikai - de szerintem bármilyen - rendszer migrálásában, konvertálásában, az tudja, hogy inkább ír még sok-sok oldal dokumentációt, végez el felhasználó teszteket, oktatja a végfelhasználókat, csak konvertálni ne kelljen.

Ugyanez a helyzet a dokumentumok konvertálásánál is. Amíg csak egyszerű dolgokat használunk, bekezdés, címsor, felsorolás, félkövér, aláhúzott, dőlt, középre igazítás, addig semmi gond sincs. (Elhanyagolható gond van). Viszont amint bejönnek a képbe a táblázatok, betűtípusok, jegyzékek, képek, ábrák, mezők, fej- és láblécek, törések, forgatások, stílusok, ott elszabadul a pokol.

Egy út van

Az pedig nem a széllel szemben megy. Be kell állni a sorba, alkalmazni kell az iparági szabványokat, a jó gyakorlatokat és együtt úszni az árral. Foglalkozzunk a tartalommal, ne az eszközzel. Használjunk minél kevesebb eszközt, alkalmazzunk egy jól átlátható struktúrát, fogalmazzunk úgy, hogy érthető és kellően hangsúlyos legyen a mondanivaló.

Ehhez pedig használjunk Microsoft Word-öt, ne pinonírkodjunk mással, ne ezen próbáljunk spórolni, sokkal több el fog veszni az emberekben, az emberek idejében. Ne gördítünk akadályokat eléjük azzal, hogy arra kötelezzük őket, hogy széllel szemben menjenek.

Azért van másik út is, persze

Semmi sem fekete, vagy fehér. Vannak más eszközök is. Találjuk ki, próbáljuk ki, de utána mindenképpen vizsgáljuk meg, hogy ment a próba és változtassunk, ha elégedetlenek vagyunk!

Remek dolog a Google Docs, megvannak a korlátai, de ezeket ismerve lehet úgy alakítani a követelményeket, hogy megfeleljen az elvárásainknak. Ha tudjuk, használjuk!

De ne erőszakoljuk meg, ne akarjunk Microsoft Word-ből importálni, vagy Microsoft Word-be exportálni. Körtét az almával, könyörgöm. Senki sem akar SAP-ból Dynamics-be menteni, ugye? Pedig mindkettőben van számla rekord, az biztos!

Ugyanígy remek dolog az OpenOffice.org, LibreOffice is. Linux alatt nincs is igazán más opció. Az egy kérdés, hogy megragadtak 2003-ban, de ettől függetlenül a mindennapi életben használható, alkalmazható eszköz. Kinéz, ahogy kinéz. Tud, amit tud. Meg amit nem. De a Microsoft Word-ből importálás, oda exportálás itt is ugyanolyan fájdalmas, kerüljük.

Megjegyzés

Semmi közöm a Microsoft-hoz, nem vagyok Microsoft Office kereskedő, ezért semmilyen juttatást nem kapok, a leírtak csak a magánvéleményemet tükrözik.