Mint ahogy korábban már írtam, nagyon lassú az olvasás a D-Link DNS-320 NAS-on, ha fut a Fonz fun_plug. Annyira, hogy az elvárható 30 MiB/s helyett csak 5-6 MiB/s az olvasási sebesség. Írásban érdekes módon nincs lassulás.

A miértre egyelőre nincs válasz, de az ok egyértelmű: minél több extra funkció fut, annál gyorsabb az olvasás. Ahogy sorra kapcsoltam ki a szolgáltatásokat (MySQL, Transmission, SSH, Fonz fun_plug) lett egyre gyorsabb. Tette mindezt annak ellenére, hogy egyáltalán nem terhelték ezek a szolgáltatások a NAS-t, mert egyetlen aktív kapcsolata sem volt egyiknek sem. De úgy látszik, hogy a memória terhelésük akkora volt, hogy ez belassított.

Viszont, mivel elsősorban a NAS fő szolgáltatása a hálózati meghajtó maradéktalan kiszolgálása, ezért úgy döntöttem, hogy leállítom a szolgáltatásokat. > >

A nagyobb érvágás kétségtelenül a Transmission, ugyanis nagyon kényelmes a letöltés vele. Távolról, egy webes felületen is elérhető, nem kell folyton bekapcsolva hagyni a számítógépet, hiszen a NAS mindig megy. Ezért utána is néztem gyorsan, és úgy néz ki, hogy bár nem túl egyszerűen, de megoldható, hogy a TP-Link TL-WR1043ND wifi routeren futó DD-WRT segítségével is képes leszek futtatni a Transmission-t. Igaz ilyenkor csak egy USB meghajtóra, de talán jobb is ez így, akkor legalább nem megy folyton a NAS-ban lévő merevlemez.

Remélem nem fogja túlterhelni szegény kicsikét, már így is van dolga bőven, legalábbis adtam neki DDNS és OpenVPN kezelési utasításokat a sima PPPoE, DHCP és WiFi routerkedés mellett.