Ha az ember gyakran használ USB-s eszközöket, mert mondjuk napi szinten kell neki csatlakoztatnia az egeret, fényképezőgépet, vagy kártyaolvasót a laptopjához, akkor biztos találkozott már azzal, hogy elsőre sosem sikerül rendesen bedugni a kábelt. Aztán megfordítja és úgyse megy. Aztán vissza és akkor sikerül. Grrr.

Van viszont pár ökölszabály, amit érdemes megjegyezni, mert az esetek túlnyomó többségében – sajnos nem mindegyikben – működik. Amikor nem működik, akkor általában nem a kábel a hibás, hanem az aljzat, amiből általában lényegesebben kevesebbet használunk, mint a perifériákból, így ezeket a kivételeket könnyebb megjegyeznünk is.

Az egyik régebbi tipp, hogy amikor egy USB kábelt csatlakoztatunk, nézzük meg rajta az USB logót, annak felfelé kell mutatnia egy vízszintesen lévő aljzatnál. Az újabb – és a szerintem sokkal jobban és általánosabban használható – tipp szerint figyeljük meg, hogy a csatlakozó melyik oldalán van az illesztés, és az illesztéssel lefelé csatlakoztassuk a géphez.

Amennyiben függőlegesen van az aljazat – mondjuk egy asztali gép hátulján –, akkor balra kell lennie az illesztésnek. Persze itt is vannak kivételek, ezeket sajnos meg kell jegyezni, de ökölszabálynak mindenképpen jó tipp!