Amikor indult felkeltette a figyelmem a JPEGmini igerete. Tudniilik azt allitottak, hogy kulonosebb minősegromlas nelkul tudjak ugy optimalizalni a JPEG fenykepeinket, hogy radikalisan kevesebb helyet foglaljanak. Ket kepet probaltam, azoknal nagyjabol 30%-ra csokkentette a fajlok meretet. Ez mar valami!

Jpegmini

Én ugyan nem tudom elekpzelni azt, hogy a sajat fenykepeimen hasznaljam a szolgaltatast - egyreszt, mert minel tobb reszletet szeretnek megőrizni az orokkevalosagnak, masreszt RAW formatumban tarolom a kepeket -, de azt hiszem, hogy lenne jovője ennek a szolgaltatasnak.

Egyreszt nem mindenki olyan haklis, mint en. Az egyszerű felhasznalok szamara - akik siman megtartanak egy kicsit eletlen kepet is, mert azon van lefotozva a nagyneni es a nagymama - akar a sajat merevlemezukon, de meginkabb egy online mentes soran lehet hasznos, ha sokkal kisebb helyet foglalnak a kepek.

Masreszt amikor megosztok egy kepet Flickr-en, Facebook-on, a blogomon, akkor fontos, hogy az oldal betoltődese, a kepek megtekintese gyors es gordulekeny legyen. A savszelesseg nem mindig megoldas - hiaba tudok 2.4 MB/s sebesseggel letolteni, ha a szerver kulfoldon van es csak 80-100 KB/s sebessegel kepes adni a jelet, illetve van, hogy nincs is lehetőseg szelessavra, mint pl. egy 3G mobilinternet eseten - ilyenkor a kepet kell kisebb meretre konvertalni.

Az biztos, hogy nem kezdem el sajat magam konvertalgatni a kepeket, szerintem a Facebook-nak, Flickr-nek stb. kene integralni ezt a megoldast, hogy az egyszerű megjeleneseknel optimalizalt kepeket tudjanak biztositani szamunkra.

Kiprobaltam 5 darab 640-es Flickr keppel, ezeket a felere tudta tomoriteni. Úgy latszik, lenne ertelme a dolognak, a Flickr-nek is kevesebb savszelesseg, kevesebb tarhely kellene a kulonboző meretű verziok tarolasara.

Ha mar nem keszitettek valami hasonlot maguknak eddig is.