Ahanyan vagyunk, annyira kulonfelekepp hallgatjuk a zenet. Én altalaban csak akkor hallgatok, ha egyedul vagyok, esetleg egy hosszu autouton vagyok es eselyes, hogy kifogyunk a temabol, vagy kell egy kis alafestő dallam.

Így, amikor dolgozok, autot vezetek, szol valami zene. Mivel akarmit nem kepes hallgatni az ember, altalaban olyat probal, amit szeret. Nyilvan a legtobb embernek vannak kedvenc előadoi, albumai, valogatasai, vagy epp radioadoi, amiket szeret hallgatni.

Persze mindegyiknek megvannak a maga előnyei, hatranyai:

  • a radioban olyan zene is szolhat, ami nem tetszik, megse lehet tovabbleptetni, de legalabb ingyen van (reklam hallgatassal fizetunk azert erte) es hallhatunk szamunkra uj előadokat, szamokat is;
  • a sajat album kollekcio olyan, amit szeretunk - de legalabbis at tudjuk leptetni, ha egy-egy szam nem tetszik -, viszont draga lehet (Ttorrent?! Az meg mi a pocs?), valamint nem hallhatunk rajta uj előadokat, szamokat;

Aztan ott van meg a helyhez kotottseg, az ember nem tudja mindig mindenhova magaval cipelni az osszes zenejet, pedig neha arra lenne szuksege, mert nem mindig latszik előre, hogy epp milyen hangulatban lesz az ember, milyen zenehez lenne kedve.

A hordozhato lejatszok nagyon jok, sok zene fer rajuk, de meg mindig sajat kollekcio, nincs ujdonsag es draga is fenntartani.

Én egy kisebb kollekcioval rendelkezem - 60-80 album az egesz -, de időről-időre ki vagyok ehezve uj hangokra, uj dallamokra, uj előadokra, ugyanugy, ahogy regi előadokra, albumokra.

Sajnos nem tudom az osszes albumot cipelni magammal - nem is lenne ertelme -, igy nekem egy olyan megoldast kellett talalnom, amivel kepes vagyok ezeket az igenyeket egyszerre kielegiteni.

LastGroovesharkDeezerSpotify

Előszor a Last.fm-mel hozott ossze a sors, amit nagyon szeretek, főleg azt, hogy vezeti, hogy milyen szamokat hallgatok, ami alapjan kepes az izlesemnek megfelelő dalokat ajanlani, ha megadom, hogy milyen szambol induljon ki. Így talaltam ra a Disturbed-re is, es igy derult ki szamomra, hogy milyen sokat hallgatom a 3 Doors Down-t.

Kepes voltam 3 dollart fizetni erte havonta, gondolj csak bele, ez - akkor meg - csak 600 Ft volt, az egy sor ara Pesten. Aztan valtozott a felallas, valtoztattak ők is, nem hosszabbitottam meg az előfizetest.

Hianyoltam az album lejatszasi lehetőseget, ugyanis neha arra is igenyem van, nem pedig egy radio jellegű lejatszasra. Így jutottam el a Grooveshark-hoz, ami tulajdonkepp mindkettőt tudja egyben: lehet albumokat. sajat lejatszasi listakat is lejatszani es radio jelleggel ajanlani is tud szamokat. Raadasul ingyen van.

Viszont nem győzott meg, elegge kaotikus volt az albumok tartalma, egy-egy album olykor-olykor sokkal tobb vagy sokkal kevesebb szamot tartalmazott, mint valojaban - hiaba, a felhasznalok adatai altal menedzselt adatbazis mar csak ilyen.

Multheten viszont eljutottam - hala @fb2-nek es a Heti Meteor-nak - a Deezer-hez. Gyakorlatilag ugyanazt tudja, mint a Grooveshark, viszont penzert, de sokkal jobban szerkesztve. Pont beillik a ket eddigi szolgaltatas koze.

Egyelőre meg nem fizettem elő, ez mar dragabb 3,49 € - ami kb 1000 Ft mostansag - de lehet, hogy meger ennyit. (Kicsit tobbet fizetve - 6.49 € - kepes lenne arra is, hogy mobilon hallgassam a notakat, akar offline modban is. Ez nalam annyira nem relevans - egyelőre.)

Kerdes, hogy meger-e egy ilyen szolgaltatas havonta cirka 1000 Ft-ot? Ha azt nezzuk, hogy mennyit koltok most zenere - semmit -, akkor rettentő draga. Ha azt nezzuk, hogy evente azert 4-5 uj albumot ertekesnek tartok - kb 12-15 ezer forint -, akkor mar megeri.

(Gondolkodtam meg a Spotify-ban is, de az egyelőre nem elerhető itthonrol.)

Ui.: Termeszetesen mind a Grooveshark, mind a Deezer kepes Last.fm-be tolni, hogy milyen zenet hallgatunk, hogy a naplozas tokeletes legyen. Lassan kezd atmenni a Last.fm Scrobbling egy iparagi szabvanyba, nem?