Hogy miert van egyaltalan szukseges parancssoros hozzaferesre a NAS-hoz? Jo kerdes, tulajdonkeppen eddig nem is volt. Viszont megiscsak egy linux szerver az egesz, miert ne? Persze azert nem akarok weboldalt futtatni rajta (pedig lehetne). Igazabol ket ok miatt kellett:

  1. szerettem volna checksum ellenőrzeseket gyorsan vegrehajtani (nem halozaton keresztul letoltve, lokalis gepen)
  2. szerettem volna fajlokat tomoriteni gyorsan (nem halozaton keresztul letoltve, lokalis gepen)

Telepites

Az egesz pofon egyszerű, csak kovetni kell a leirast. Aztan miutan az ember elert az SSH prompthoz gyakorlatilag egy szokasos linux előtt talalja magat.

Embedded linux

Azert nem teljesen szokasos, ugyanis ez a DNS-320 flash memoriajaba embeddalt linux, tehat marhara nem pont olyan, mint mas linuxok. Persze marhara hasonlit.

A legtobb dolgot a szokasos parancsokkal erhetjuk el, de itt ezt egyetlen fajlba sűritett BusyBox-on keresztul tehetjuk meg. (Egyebkent ezt alig lehet eszrevenni, ugyanis minden parancsra van egy symbolic link a bin-ben.)

Azert van par parancs, ami hianyzott nekem: unrar, cksfv (ez utobbi letezik a BusyBox-ban is, de sajnos nem ette meg a fajlt, amit kuldtem neki).

Bővitő csomagok

Szerencsere a kozosseg mar joval előttem jar, igy Fonz es Uli uraknak hala tobb letolthető csomag all a rendelkezesunkre, igy eleg meresz dolgokat is kitalalhatunk.

Én Uli ur archivalas csomagjaibol telepitettem a vonatkozokat.