Ahogy egyre jobbak es olcsobbak a hardver elemek a fejlesztők folyamatosan puhulnak, folyamatosan tobbet akarnak, igy van az, hogy az operacios rendszerek egyre tobb memoriat zabalnak. Ha valaki rendszeresen uj vasat vesz, fel se tűnik ez neki, de aki regi vassal dolgozik mar evek ota, az bizony szembesul ezzel problemaval.

Szerencsere memoriat bőviteni a legtobb esetben nem problema.

iMac (Late 2006)

Az asztali gepem is egy ilyen regi vas, amikor vettem, meg 1GB memoria jart hozza, amit aztan bő egy ev mulva bővitettem gyorsan 2GB-ra, mondvan ez aztan mindenre eleg lesz.

Így is volt, egeszen mostanaig, az utobbi időben mar gyakori volt, hogy el-elfogy a memoria, irdatlan swappelesbe kezd a gep. Egyertelmű volt, hogy lepni kell. Szerencsere a specifikacio alapjan lehetősegem van a bővitesre egeszen 4GB-ig, viszont a leiras alapjan ebből csak harmat fogok latni.[

Ht1432_1-imac_late2006-remove_memory_panel-001-enHt1432_8-imac_late2006-remove_memory_module-001-en

](http://www.laptopmag.com/advice/how-to/msi-wind-ram.aspx)

Nem igazan ertettem, ezert utanaolvastam a dolognak es kiderult, hogy ez valoban igy van, az egyik chip miatt a 3GB folotti resznel problemak jelentkeznenek, ezert mestersegesen vissza van fogva. (Chiptuning kene mar ide is, mi?)

Az igazan fura viszont az volt, hogy az ugyes es raerős emberek komoly tesztekkel kimutattak, hogy picivel azert megiscsak jobb, ha 4GB (2+2 GB) memoria van a gepben, mintha csak 3GB (2+1 GB), habar mindket esetben 3GB-ot lat a gep.

Így en is beszereztem ket 2 GB-os modult es lecsereltem a gepben levő ket 1 GB-osat. Bar valoban csak 3GB latszik, ami azert nem annyira jo, de meg mindig erezhető valtozas.

MSI Wind U100

Az igazi valtozas az volt, hogy egy masik szalon futo elkepzeles kozben eszmeltem ra, hogy az MSI Wind U100 netbookunkba pont ugyanolyan memoria kell, mint az iMac-be. Így a memoriabővites menetenek atolvasasa utan az iMac-ből kikerulő egyik 1 GB-os modult passzoltam is tovabb a Wind-be.

Ezzel gyakorlatilag ertelmetlenne is valt a korabbi elkepzelesem (1 GB memoria miatt pici operacios rendszert kerestem, de csak szopas volt a Chrome OS-szel es egyeb linuxszal a Realtek WiFi miatt), mehet ra akar egy Windows 7 is!

Egyebkent ugyanitt 1GB 667MHz DDR2 PC2-5300S memoria elado!