Folytatodik az otthoni media rendszer osszeallitasa. Most a digitalis televiziozas van soron.

Alapvetően azt kell mondanom, hogy nem igenylem a TV műsorokat. Erről talan maskor bővebben, de engem a vilagbol ki lehet zavarni Valo Vilaggal, reality-kkel. TV-t elsősorban a sportesemenyek miatt nezek (Bajnokok Ligaja, Forma-1, jobb esetben spanyol, angol bajnoksagok). Masreszt időm sincs tevet nezni.

Épp ezert azt a megoldast keresem, ahol a kinalat megegyezik a kereslettel: nem akarok havonta ezreket fizetni olyan csatornakert, amiket nem nezek. Legyen par, remelhetőleg pont az, amit szeretnek, de hajlamos vagyok a kompromisszumokra.

Ket lehetőseg kozul kell valasztania a halando embernek: kabel vagy antenna. Előbbi a szimpatikusabb ugyan, de nehezen hozzzaferhető, fugg a helyi adottsagoktol, draga. Utobbi szelesebb korben elerhető, de az antenna - szerintem - nem mutat szepen a hazon.

Tanyeros tevet nem veszek. Akkor mar inkabb a kabel. Így viszont marad a hagyomanyos szelsessavu tv-antenna es a kapcsolodo DVB-T digitalis foldfelszini sugarzas, ismertebb neven: MinDig TV.

[

Mindigtv_logo

](http://muholdvetel.hu/product.php?id_product=69)A MinDig TV majdnem nekem van kitalalva:

  • olcso: ha akarom ingyen van, ha akarom havi 1000-1200 Ft-ert kapok fizetős csatornakat
  • jo csatornakiosztas: m1, tv2, rtl klub; fizetősen: sportklub, national geographic, film+, cool (utobbi kettő termeszetesen a heti rendszeres BSTH filmek miatt!)

Kiepites

A megvalositashoz nincs szukseg tul sok mindenre: egy antenna es egy set top box-szal mar nezhetők is a műsorok. Persze az elet nem ilyen egyszerű, igy kell nemi utanaolvasas a megfelelő eszkozok megvasarlasahoz.

**Antenna. **Egy hagyomanyos, szelessavu tv-antenna megfelelő, mondjak. Persze jo, ha ez nem a gagyi fajta es megfelelő nyereseggel rendelkezik (17dB), melyet egy erőseitővel erdemes tovabb novelni. Egyelőre ott tartok, hogy a Super DVB-T Emme Esse tv-antenna (7900 Ft) egy Triax DVB-T erősitővel (2000 Ft) jo vetelnek tűnik.

Set top box. A digitalis jelet konvertalni kell, hogy a TV fogadni tudja. Ezt vegzi egy DVB-T dekoderrel rendelkező set top box, vagy akar a TV is, ha van beepitett DVB-T dekodere. Mindket esetben erdemes Conax kartya fogadasara kepes eszkozről gondoskodni, hogy a fizetős csatornakat is lehessen elvezni.

Mivel az otthoni media rendszeremnek csak egyik eleme a TV, igy gondolnom kell a halozati kapcsolaton keresztul elerhető, NAS-on tarolt videofajlok lejatszasarol is. Ezt egy atlagos media lejatszo kepes kezelni, viszont marhara nem hianyzik a TV ala negyvenket darab kiegeszitő eszkoz. Ezert celszerűnek lattam olyan set top boxot keresni, ami eleve kepes halozatrol videokat lejatszani. (Vagy forditva, olyan media lejatszot keresni, ami eleve rendelekzik DVB-T dekoderrel es Conax kartyaolvasoval.)

Ahogy lattam, ezen a teruleten a nagy gyartok nem kepviseltetik magukat agyon, igy szamomra nevenincs gyartok termekei kozul kellett valasztanom. Ezek alapjan jelenleg a Ferguson Ariva 120 Combo keszuleke tűnik nyerőnek.[

120_zlacza_eng

](http://muholdvetel.hu/product.php?id_product=69)

  • DVB-T dekoder a MinDig TV-hez
  • Conax kartyaolvaso a MinDig TV Extra-hoz
  • HDTV felbontas (720p, 1080i – sajnos, nem tudom miert, de jobban orulnek 1080p-nek)
  • HDMI kimenet
  • LAN, USB bemenet
  • Videofajlok, kepek, zenefajlok lejatszasa
  • TimeShift funkcio (kulső eszkozre)

[

Ariva120_combo_icons

](http://muholdvetel.hu/product.php?id_product=69)Nem tudok egyelőre sokat rola, meg egy tesztet sem olvastam, csak a parametereit neztem. Jo lenne tudni, hogy milyen fajlrendszereket kepes kezelni halozatrol, milyen gyors a halozati csatoloja, kepes-e halozatra felvenni stb.

Ez egy sorozat resze. Olvasd el az egeszet: