Tortent, hogy a fenykepezőről kartyaolvaso segisegevel beolvastam JPEG fajlokat az Adobe Lightroom-mal. Latszolag semmi problema nem volt, a kep bekerult a megfelelő konyvtarba, az előkepe szepen latszott is.

[![Lightroom_-the_file_appears_to_be_unsupported_or_damaged](/images/lightroom-the_file_appears_to_be_unsupported_or_damaged-scaled1000-w=300.png)](/images/lightroom-_the_file_appears_to_be_unsupported_or_damaged-scaled1000.png)

Viszont, amikor szerkeszteni szerettem volna, az Adobe Lightroom felhivta a figyelmem arra, hogy “the file appears to be unsupported or damaged”. Mivel egyszerű JPEG fajlrol volt szo, inkabb az utobbira gyanakodtam, igy megneztem a fajlt mas eszkozzel is: Xee es Adobe Photoshop.

Mindkettő tokeletesen kezelte.

A serules kizarva, igy jott a szokasos Google kereses. Tobb forumbejegyzes alapjan kezdtem gyanakodni arra, hogy az EXIF adatokkal (vagy esetleg mas metaadatokkal) lehet a baj. A forumokban altalaban a Picasa-t jeloltek meg, mint a hibat okozo programot. Viszont azt en nem hasznalom, igy csak probakepp probaltam ki, amit The Random Moose ajanlott a Flickr-en: manipulaljam a metaadatokat az ExifTool-lal.

A dokumentacio olvasgatasa soran ugy veltem, hogy a leghelyesebb lesz az, ha minden adatot torlok, majd a biztonsagos EXIF adatokat visszamasolom a fajlba:

exiftool -all= -tagsfromfile @ -exif:all -unsafe P5052594.JPG

Szerencsere bejott, a szamomra lenyeges EXIF adatok megtartasa mellett, a JPEG fajl kepi reszenek adatvesztese nelkul sikerult olyan fajlt produkalnom, amit kepes kezelni a Lightroom.