Screen_shot_2011-07-12_at_10

A Raiffeisen reklamja mar az első alkalmak soran kiverte nalam a biztositekot, mert akkora faszsag, hogy minden hulye megeszi elsőre.

A rovid valasz az, hogy azert nem nulla (barmi), mert semmi sincs ingyen. Igen, jol lattad, semmi. Tenyleg semmi. Mindenert fizetsz. Legtobb ingyen cucc eseteben kozvetve fizetsz, mas ingyen cucc eseteben mas fizeti meg helyetted. Figyelem! Adott esetben Te is lehetsz ilyen “mas” valaki szemszogeből, tehat kozvetve Te fizeted meg mas ingyen cuccat.

Vegyuk az első esetet. Kozvetve te fizeted meg az ingyen cuccot. Ingyen szamlavezetes a banknal? Lofaszt. Szepen kiperkalod nekik azzal, hogy nala van a penzed, jo esetben nala kotod le, az ő bankkartyajat hasznalod vasarlaskor. Igen, ez utobbi is jo a Banknak! Ha azt hitted ingyen van, tevedsz, csak ezt epp a kereskedő fizeti meg helyetted. Kozvetlenul. Kozvetve persze te, a vasarlo, hiszen a kereskedő jol beepiti az araiba. Ez pedig tipikus peldaja a masodik esetnek. Ha keszpenzel fizetsz a boltban, akkor te fizeted meg a termekek araba beepitett tranzakcios dijon keresztul masok “ingyenes” kartyahasznalatat.

Ha legkozelebb azt latod, hogy valaki azt mondja, hogy valami ingyen van, akkor tudd: hazudik.