Mostanában egyre gyakrabban érzem azt, hogy egy-egy számomra korábban érdekes újság, blog elkezdett olyan cikkeket közreadni, ami engem a legkevésbé sem érdekel. Erre megoldásként nagyon jól működött eleinte az, hogy a Google Reader-ben készítettem egy “kötelező” címkét, és alá pakoltam azokat az RSS csatornákat, amik számomra általában érdekes tartalmakat hoznak és használtama  Google Reader mágikus rendezési algoritmusát, ami - elvileg - érdekesség alapján előreteszi a fontosabb cikkeket.

Most viszont eljutottam oda, hogy amit a Google Reader (vagyis amit az olvasók egy része) érdekesnek tart és elolvas, az engem nemhogy hidegen hagy, de kifejezetten felbőszít. Ilyen például a remek comment:com blog ValóVilág-os cikkei.

Szerencsére a mai világban mindenre van megoldás, így gyorsan kerestem is egy olyan eszközt, ahol ezeket az RSS csatornákat szűrni lehet. Így lyukadtam ki a Yahoo! Pipes alkalmazásnál, ami egy egész bonyolult eszköz, inkább programozási, mintsem általános felhasználásra való eszköz. Szerencsére ezzel a problémával én játszi könnyedséggel megbirkózom.

Hamar el is készítettem pár általam rendszeresen olvasott RSS csatorna szűrt változatát:

Ahogy egyre jobban ismerkedtem a Yahoo! Pipes tudásával rájöttem, hogy másra is lehet ezt használni. Fogtam a Portfolio.hu napi OTP részvényárait tartalmazó CSV formátumú adatszolgáltatását és készítettem belőle egy szűrt RSS csatornát: csak azokat a napokat tartalmazza az elmúlt két hónapból, ahol kimagasló forgalom, vagy kimagasló mozgás volt. Ezzel egy olyan ritkán tőzsdéző ember, mint én, napi olvasnivalójában csempésztem be a száraz tőzsdei mozgásokat.

Aztán képes XML és JSON adatokat is kezelni, így sok webes oldal API-ját tudja befogadni: Facebook, Twitter, stb. Készítettem is egy olyat, ahol a ManU FB oldalát kapom meg RSS-ben.

Nagyon hasznos eszköz tud lenni a Yahoo! Pipes, egyetlen hibája, ami nekem inkább előny, hogy elég mély szakmai ismeretek kellenek hozzá, így nagyon kérdéses, hogy egyáltalán meddig lesz még elérhető ez a szolgáltatás. Főleg mostanában, hogy a Yahoo! sorra zárja be a számára nem kifizetődő szolgáltatásokat.

Ez már most is meglátszik sajnos rajta, egyre több sebből vérzik maga a felület is, meg az egyes elemek is. Pl.: néha a debug mód hibával tér vissza, de ha mentés után lefuttatom, minden gond nélkül szalad. Bizonyos esetekben a JSON -> RSS átalakítás nem tökéletes, egy-egy speciális karakter konvertálásánál hibát vét. Ezek apró, de olyan problémák, amik megakadályozzák a rendeltetésszerű használatot. Remélhetőleg idővel megjavul a dolog.