Mondhatom, hogy eleg regota fenykepezek hobbi szinten, de mindig is szerettem volna megtartani ezt a remek tevekenyseget ilyen alacsony szinten. Namost szerintem a hobbi egy olyan dolog, ami penzt visz el, de azert nem olyan sok penzt. Én ezt a fenykepezesnel ugy probaltam megoldani, hogy mestersegesen korlatoztam a lehetősegeimet (penzkoltesi lehetősegeket) azzal, hogy egy bridge fenykepezőt hasznalok.

A regi felszereles

Az első igazan fenykepezőnek nevezhető keszulekem a Panasonic Lumix DMC-FZ50 bridge fenykepező volt. Ez egy kellően jo minősegű, nagy tudasu, meg nem cserelhető objektives fenykepező. Erőssege, hogy nagyon jo optikat epitettek bele (Leica DC Vario-Elmarit 1:2.8-3.7 / 35-420 mm [35mm ekviv.]) es remek funkcionalis adottsagokkal (optikai kepstabilizator, 1/1,8” CCD, kezi vario gyűrű) es nem utolsosorban kivalo kiegeszitesi lehetősegekkel rendelkezik (kulső vakupapucs, előtetlencse es szűrőcsatlakoztathatosag).

Img_1472_panasonic_fz50_03Metz_48_af-13261471784_ee10314812

Ennek megfelelően meg is ismerkedtem a segitsegevel a fenykepezes alapszabalyaival, es bővitettem is a felszerelesem egy-ket nagyon hasznos kiegeszitővel. Ilyen volt peldaul a Raynox HD-6600Pro-55 nagylatoszogű előtetlencse, a Metz Mecablitz 48 AF-1 digital vaku, az ND8-as termeszetes- es a cirkularis polarszűrő is.

A hianyossagok

A kategoria sajatossaga a kis CCD meret (habar az FZ50 a kategoriajahoz merten nagy CCD-vel rendelkezik), ez pedig ranyomja a belyeget a limitalt kis melysegelessegre, a kepek zajossagara. Szinten a kategoria hatranya meg tovabba, hogy mire az autofokusz beall, a tema mar odebbmaszik.

Tovabblepes es az uj felszereles

Mivel tovabbra is szerettem volna megtartani a regi elkepzelesem a hobbifotozasrol, ugy dontottem, hogy ugy lepek tovabb, amennyire a penztarcam engedi. 100€-ban hataroztam meg azt az osszeget, amit a projektre szanok. Ez rogton meg is adta az alaphangot, hogy bizonyos dolgokrol le kell mondanom. Egyreszt nem vehetek akarmilyen gepet, hiszen a vaku csereje mar nem ferne bele ebbe a budzsebe. Szerencsere a vaku Panasonic es Olympus negyharmados gephekhez is kivalo, igy adott volt a merre tovabb.

Az ar/ertek osszehasonlitasok alapjan az Olympus E-520 Double Zoom Kit mellett dontottem. A nemet eBay-en sikerult elfognom egy kellően jo ajanlatot, ahol beszereztem a keszuleket. A dobozban a vaz melle jart egy ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6 es egy ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm 1:4.0-5.6 objektiv.

4088793275_0cca0a9113Compared_olySidebyside

A kivalasztas soran termeszetesen sok leirast es velemenyt elolvastam es ezek tudataban valasztottam. Megis, amikor kezbefogtam a gepet (csak vasarlas utan fogdostam meg) előszor azt hittem, hogy hibat kovettem el: a gep meretben szinte teljesen megegyezett az FZ50-nel, sőt, talan meg kisebbnek is tűnt. Így előszor azt hittem, hogy rossz gepet valasztottam, de aztan ahogy elkezdtem hasznalni, megmutatta az igazi erejet. Persze nem szabad osszehasonlitani egy komoly DSLR fenykepezővel, ez csak egy belepőszintű negyharmados gep, amiből mar most kaphato jobb az Olympus termekvonalaban is (E-620, meg 100-150€-ert). Meretben pedig a tobbi belepőszintű DSLR is ekkora. Tulajdonkeppen az FZ50 a nagy.

A korabbiakhoz kepest kisebb lett a fokusztartomanyom (23,1mm-420mm helyett 28mm-300mm), valamint dobnom kellett a szűrőket, tavkioldot. Ahogy terveztem maradt a vaku, az allvany es szerencsere ismet hasznalatba tudtam venni a Lowepro taskamat is.

Az ujdonsagok, amiket szamomra ez a gep hozott be (eddig):

  • kisebb melysegelesseg (meg lehetne kisebb)
  • kevesebb zaj (nagyobb erzekenysegnel meg lehetne kevesebb)
  • gyors autofokusz
  • kulső vaku hasznalata sorozatfelvetel kozben
  • gyors sorozatfelvetel

Konkluzio

Az első benyomasok alapjan nem bantam meg a valtast. Tudtam, hogy nem old meg minden problemat ez E-520, valahol talan t obbet is vartam tőle, de ugy erzem, hogy nagyon jol megleszunk. Az FZ50-hez kepest mindenkeppen előrebb leptem, remelem ezzel is hasznosan eltoltok par evet. Előbb-utobb majdcsak elerek a Full-Frame-es gepekig! :)