Korabban is aktiv Wi-Fi felhasznalo voltam, de ezt jobbara az iMac altal Wi-Fi-n megosztott ethernet halozattal valositottam meg. Mar egy ideje viszont nagyon megnőtt az igeny arra, hogy a szulőknel levő internetet ne csak a helyben elerhető PC-kel, hanem sajat, hordozhato laptoppal, kesőbbiekben okostelefonnal is hasznalni tudjuk.

A termek

Tl-wr741nd

Így elkezdtem kicsit utanajarni a termekeknek, meg a piacnak. Egy fontos tenyező volt a vasarlasnal: az ar. Szerettem volna minel olcsobban, minel tobbet kihozni, de inkabb olcso legyen. Így esett a valasztas a TP-LINK TL-WR741ND keszulekre.

A versenytarsakhoz kepest, kifejezetten olcso, 5100 forint korul mozog, tehat szinte ajandek. Tudasban hozza a B/G es N szabvanyt is, utobbit viszont csak limitaltan, 150 Mbps maximum sebesseggel. Tekintve a felhasznalasi celcsoportot, hidegen hagyott, hogy ennel nem lesz gyorsabb.

Beuzemeles

A keszulek rettentően konnyen beuzemelhető. A magyar nyelvű gyors telepitesi utmutatoval percek alatt sikerult műkodesre birnom. A biztonsag kedveert viszont vegeztem meg nehany apro modositast.

Előszor is elneveztem a keszulek altal szolgaltatott halozatot, es megvaltoztattam az admin jelszot. Masodszor pedig beallitottam a Wi-Fi halozat hozzaferes titkositasat. Egy kis Wikipedia turkalas utan a WPA-PSK, WPA2-PSK modszert valasztottam, AES titkositassal. Nagyjabol azt irtak, hogy a WEP es a TKIP mar feltort modszerek.

Egyebkent miert nincs bekapcsolva a Wi-Fi titkositas alapbol? A feltorhető vedelmek tamogatasat kompatibilitasi okokbol ertem, tulajdonkepp minden esetben figyelmeztetett is, bar nem arra, hogy nem biztonsagos a kivalasztott modszer, hanem csak arra, hogy az N szabvany mar nem tamogatja azt (mert nem biztonsagos).

Hasznalat

Ahogy elvartam, egyaltalan nem volt megterhelő hasznalni a kialakitott Wi-Fi halozatokat, konnyen es gyorsan csatlakoztam. Sőt, a Windows Vista meg a Wi-Fi QSS gombjanak segitsegevel egy szuper konnyű csatlakozast is biztositott. Gyakorlatilag a haz minden pontjarol tudtam csatlakozni, jobb időben kiprobaljuk a kertet is.

Egyetlen problemam a masodik keszulek beuzemelesenel volt. Ugyanugy csinaltam, mint az elsőnel, mikor vegeztem megprobaltam csatlakozni. A Windows XP latta a halozatot, meg is probalt csatlakozni, de rogton le is dobta. Aztan megint megprobalta, ledobta. Ezt csinalta a vegtelensegig. Nem vartam meg. Ha kikapcsoltam a routeren a Wi-Fi biztonsagot, akkor nyilt halozatkent rogton ment a dolog. Ekozben a Vista a QSS gomb altal vegzett konfiguracio utan zokkenőmentesen csatlakozott biztonsagos modban is.

Mivel mar nem tudtam, hogy mit tegyek, nyomtam a routeren egy gyari beallitasok visszaallitasat, majd az alapbeallitasokkal megprobaltam csatlakozni. Termeszetesen ment. Aztan szepen egyesevel kezdtem beallitani a routeren a parametereket, es minden egyes lepesnel teszteltem a Windows XP-n a csatlakozast. Vegigcsinaltam az osszes modositast, es a vegen is műkdott a kapcsolat. Tulajdonkeppen semmin se valtoztattam, megis mindenen, de a lenyeg az volt, hogy immar az XP is tokeletesen tudta hasznalni a halozatot.