Az idei év volt az első, hogy több - értelmes - képet készítettem mobillal, mint a DSLR-rel. Kicsit rosszul is érzem magam. Viszont ez a tény rákényszerített arra, hogy átgondoljam újra, mihez akarok a mobilképekkel kezdeni.

Eddig ugyanis úgy voltam vele, hogy azok majd csak úgy vannak és kész, teljesen külön a rendes fényképektől.

Korábban minden mobilkép ment egyenesen a felhőbe az Apple-féle Photos szolgáltatás keretében. Igazából teljesen jó a szolgáltatás, nincs vele gondja az embernek. Viszont a rendezettségről le kellett mondanom, ezeket a képeket nem lehet igazán albumokba szervezni.

Legalábbis eddig, most valamennyire muszáj leszek, a kérdés csak annyi volt, hogyan tudom az egészet fájdalommentesen integrálni a Lightroom - Flickr folyamatba.

A fenének sincs kedve folyton importálgatni.

Akkor viszont rájöttem, hogy rendelkezem a Lightroom Mobile alkalmazással a Lightroom CC előfizetés részeként. Ezt eddig csak arra használtam, hogy a képeket időnként szinkronizáljam iPad-re, hogy ott is tudjam válogatni, szerkesztgetni őket, ha épp van időm, de nem a saját gépem előtt ülök.

Szerencsére a Lightroom Mobile képes arra is, hogy automatikusan az összes képet, amit az iPhone-nal készítek szinkronizálja az asztali alkalmazással. Ez azért jó, mert így különösebb nehézségek nélkül elérhetem a mobilos képeket, és kezdhetem velük a munkát. Mi több, ezt rögtön az iPad-ről is megtehetem akárhol is vagyok.

Két nehézség van egyelőre, egyrészt hogy a Lightroom Mobile nem tölti fel automatikusan a képeket mint a Photos, hanem manuálisan meg kell nyitnom, hogy elkezdje. Másrészt kézzel kell törölnöm a képeket a Photos alkalmazásból.