Alapvetően nem használjuk a Nexus 7-et, de néha a gyerekek előveszik, hogy videót nézzenek rajta, vagy egy-egy játékkal játszanak. Ezek egyikéhez sem kell kimagaslóan nagy teljesítmény, de már a menüben való járkálásnál érezhetően lassú volt a Lollipop. Bár a cache partíció törlése javított a dolgon, a problémát gyökeresen mégsem oldotta meg.

Ezért úgy döntöttem, hogy mennie kell, jöjjön vissza a KitKat (4.4.4).

Szerencsére a visszatelepítés nem egy vészes mutatvány, én is az egyik Google kereséssel megtalált leírással dolgoztam.

Annyit mindenféleképp érdemes szem előtt tartani, hogy az összes adat és alkalmazás törlésre kerül az eszközről.

A telepítés a következő lépések szerint zajlott:

  1. Le kell tölteni a megfelelő eredeti szoftvert a Google weboldaláról. Ki kell választani a megfelelő eszközt, nálam ez a “nakasi” for Nexus 7 (Wi-Fi) eszköz 4.4.4 (KTU84P) verziója volt. A letöltött fájl tömörítsük ki egy tetszőleges helyre.

  2. Fel kell telepíteni az ADB szoftvert, ami a számítógép és az eszköz közötti kommunikációt végzi. Mivel Mac-et használok, én az XDA oldalán lévő leírás alapján végeztem a telepítést az alábbi paranccsal, de ugyanott azt írják Windows alatt is megy a dolog.

bash <(curl -s https://raw.githubusercontent.com/corbindavenport/nexus-tools/master/install.sh)
  1. Ahhoz, hogy USB-n keresztül lehessen vezérelni a készüléket, be kell kapcsolni a megfelelő opciót. Ez egy fejlesztői beállítás, ezért először azt kell aktiválni a Beállítások > A táblagépről opció alatt a Build-számra koppintva egymás után párszor (szépen mutatja, mennyi kell még). Ezután elérhetővé válik a Beállítások > Fejlesztői lehetőségek > USB hibakeresés opció, amit be kell kapcsolni.

  2. Ki kell kapcsolni a készüléket.

  3. Tartsuk lenyomva bekapcsoló és a hangerő le gombokat, amíg meg nem jelenik a Fastboot menü

  4. Csatlakoztassuk a készüléket a számítógéphez egy USB kábellel

  5. Egy terminál ablakból (parancssor) ki kell nyitni a bootloader-t (a sudo parancs miatt meg kell adni a számítógépen használt felhasználó jelszavát)

sudo fastboot oem unlock<em>
</em>
  1. A hangerő gombokkal erősítsük meg a műveletet a készüléken, majd a bekapcsoló gombbal hajtsuk végre

  2. A terminál ablakkal oda kell navigálni, ahová le lett töltve az eredeti Android 4.4.4, majd ott el kell indítani a újratelepítést a következő paranccsal

 sudo ./flash-all.sh

Amikor elkészül, automatikusan újraindul a készülék és már készen is vagyunk.

A telepítés során én csak egyetlen problémával találkoztam, valamiért sehogy sem akartak felmászni az adatok a készülékre, mindig valamilyen USB olvasási hibára hivatkozott. Mint kiderült csak valamilyen USB csatlakozási probléma volt, egyszerűen egy másik USB aljzatot használva gond nélkül ment minden.

Képekért nyugodtan nézzétek meg a hivatkozott leírásokat, vagy egyszerűen keressetek rá a témára a YouTube-on.