Time Machine takarítás

A biztonsági mentés gyakori téma, szeretem amennyire lehet biztonságban tudni az adataim. Viszont hamar túl méretesre tudnak nőni a mentett archívumok, különösen inkrementális mentés esetén.

Így van ez a Time Machine esetében is, különösen, ha hálózati meghajtóra ment az ember. A DNS-320 biztosít egy Mac OS X kompatibilis Time Capsule funkciót, egyetlen hátránya, hogy nem tudom korlátozni a méretét. Ez azt jelenti, hogy pont akkorára nőhet, mint a teljes tárhely. Ez pedig egyáltalán nincs összhangban a Time Machine filozófiájával, miszerint addig őrzi a régi mentéseket, amíg van szabad hely.

Szerencsére van megoldás, még ha manuális is. Enrico körüljárta a problémát és készített is egy hasznos kis szkriptet, amivel a régi mentéseket törölni tudjuk.

Telepítés után csak kiadjuk a parancsot, és máris (pár perc azért kellhet hozzá) oda vannak a régi mentések, csak a frissek maradtak.

$ sudo tm-cleanup.sh -d 30

Egy dologról nem szabad viszont megfeledkezni, ahogy a cikkben Enrico is megjegyzi, ezzel még nem nyertünk szabad helyet. Ez azért van, mert a Sparse Bundle, amit a Mac OS X használ nem lett kisebb. Ehhez egy külön parancsot kell lefuttatni, miután kész a törlés – ne felejtsük el, hogy le kell választani a nyitott köteget; nekem ez úgy ment legkönnyebben, hogy kijelentkeztem.

sudo hdiutil compact /Volumes/TimeCapsule/<a mentés neve>.sparsebundle
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s