Tárhely csökkentés a JPEGmini-vel

Amikor indult felkeltette a figyelmem a JPEGmini ígérete. Tudniilik azt állították, hogy különösebb minőségromlás nélkül tudják úgy optimalizálni a JPEG fényképeinket, hogy radikálisan kevesebb helyet foglaljanak. Két képet próbáltam, azoknál nagyjából 30%-ra csökkentette a fájlok méretét. Ez már valami!

Jpegmini

Én ugyan nem tudom elékpzelni azt, hogy a saját fényképeimen használjam a szolgáltatást – egyrészt, mert minél több részletet szeretnék megőrizni az örökkévalóságnak, másrészt RAW formátumban tárolom a képeket -, de azt hiszem, hogy lenne jövője ennek a szolgáltatásnak.

Egyrészt nem mindenki olyan háklis, mint én. Az egyszerű felhasználók számára – akik simán megtartanak egy kicsit életlen képet is, mert azon van lefotózva a nagynéni és a nagymama – akár a saját merevlemezükön, de méginkább egy online mentés során lehet hasznos, ha sokkal kisebb helyet foglalnak a képek.

Másrészt amikor megosztok egy képet Flickr-en, Facebook-on, a blogomon, akkor fontos, hogy az oldal betöltődése, a képek megtekintése gyors és gördülékeny legyen. A sávszélesség nem mindig megoldás – hiába tudok 2.4 MB/s sebességgel letölteni, ha a szerver külföldön van és csak 80-100 KB/s sebességel képes adni a jelet, illetve van, hogy nincs is lehetőség szélessávra, mint pl. egy 3G mobilinternet esetén – ilyenkor a képet kell kisebb méretre konvertálni.

Az biztos, hogy nem kezdem el saját magam konvertálgatni a képeket, szerintem a Facebook-nak, Flickr-nek stb. kéne integrálni ezt a megoldást, hogy az egyszerű megjelenéseknél optimalizált képeket tudjanak biztosítani számunkra.

Kipróbáltam 5 darab 640-es Flickr képpel, ezeket a felére tudta tömöríteni. Úgy látszik, lenne értelme a dolognak, a Flickr-nek is kevesebb sávszélesség, kevesebb tárhely kellene a különböző méretű verziók tárolására.

Ha már nem készítettek valami hasonlót maguknak eddig is.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s