Fizessünk a zenéért, mint az állatok

Ahányan vagyunk, annyira különféleképp hallgatjuk a zenét. Én általában csak akkor hallgatok, ha egyedül vagyok, esetleg egy hosszú autóúton vagyok és esélyes, hogy kifogyunk a témából, vagy kell egy kis aláfestő dallam.

Így, amikor dolgozok, autót vezetek, szól valami zene. Mivel akármit nem képes hallgatni az ember, általában olyat próbál, amit szeret. Nyilván a legtöbb embernek vannak kedvenc előadói, albumai, válogatásai, vagy épp rádióadói, amiket szeret hallgatni.

Persze mindegyiknek megvannak a maga előnyei, hátrányai:

 • a rádióban olyan zene is szólhat, ami nem tetszik, mégse lehet továbbléptetni, de legalább ingyen van (reklám hallgatással fizetünk azért érte) és hallhatunk számunkra új előadókat, számokat is;
 • a saját album kollekció olyan, amit szeretünk – de legalábbis át tudjuk léptetni, ha egy-egy szám nem tetszik -, viszont drága lehet (Ttorrent?! Az meg mi a pöcs?), valamint nem hallhatunk rajta új előadókat, számokat;

Aztán ott van még a helyhez kötöttség, az ember nem tudja mindig mindenhová magával cipelni az összes zenéjét, pedig néha arra lenne szüksége, mert nem mindig látszik előre, hogy épp milyen hangulatban lesz az ember, milyen zenéhez lenne kedve.

A hordozható lejátszók nagyon jók, sok zene fér rájuk, de még mindig saját kollekció, nincs újdonság és drága is fenntartani.

Én egy kisebb kollekcióval rendelkezem – 60-80 album az egész -, de időről-időre ki vagyok éhezve új hangokra, új dallamokra, új előadókra, ugyanúgy, ahogy régi előadókra, albumokra.

Sajnos nem tudom az összes albumot cipelni magammal – nem is lenne értelme -, így nekem egy olyan megoldást kellett találnom, amivel képes vagyok ezeket az igényeket egyszerre kielégíteni.

LastGroovesharkDeezerSpotify

Először a Last.fm-mel hozott össze a sors, amit nagyon szeretek, főleg azt, hogy vezeti, hogy milyen számokat hallgatok, ami alapján képes az ízlésemnek megfelelő dalokat ajánlani, ha megadom, hogy milyen számból induljon ki. Így találtam rá a Disturbed-re is, és így derült ki számomra, hogy milyen sokat hallgatom a 3 Doors Down-t.

Képes voltam 3 dollárt fizetni érte havonta, gondolj csak bele, ez – akkor még – csak 600 Ft volt, az egy sör ára Pesten. Aztán változott a felállás, változtattak ők is, nem hosszabbítottam meg az előfizetést.

Hiányoltam az album lejátszási lehetőséget, ugyanis néha arra is igényem van, nem pedig egy rádió jellegű lejátszásra. Így jutottam el a Grooveshark-hoz, ami tulajdonképp mindkettőt tudja egyben: lehet albumokat. saját lejátszási listákat is lejátszani és rádió jelleggel ajánlani is tud számokat. Ráadásul ingyen van.

Viszont nem győzött meg, eléggé kaotikus volt az albumok tartalma, egy-egy album olykor-olykor sokkal több vagy sokkal kevesebb számot tartalmazott, mint valójában – hiába, a felhasználók adatai által menedzselt adatbázis már csak ilyen.

Múlthéten viszont eljutottam – hála @fb2-nek és a Heti Meteor-nak – a Deezer-hez. Gyakorlatilag ugyanazt tudja, mint a Grooveshark, viszont pénzért, de sokkal jobban szerkesztve. Pont beillik a két eddigi szolgáltatás közé.

Egyelőre még nem fizettem elő, ez már drágább 3,49 € – ami kb 1000 Ft mostanság – de lehet, hogy megér ennyit. (Kicsit többet fizetve – 6.49 € – képes lenne arra is, hogy mobilon hallgassam a nótákat, akár offline módban is. Ez nálam annyira nem releváns – egyelőre.)

Kérdés, hogy megér-e egy ilyen szolgáltatás havonta cirka 1000 Ft-ot? Ha azt nézzük, hogy mennyit költök most zenére – semmit -, akkor rettentő drága. Ha azt nézzük, hogy évente azért 4-5 új albumot értékesnek tartok – kb 12-15 ezer forint -, akkor már megéri.

(Gondolkodtam még a Spotify-ban is, de az egyelőre nem elérhető itthonról.)

Ui.: Természetesen mind a Grooveshark, mind a Deezer képes Last.fm-be tolni, hogy milyen zenét hallgatunk, hogy a naplózás tökéletes legyen. Lassan kezd átmenni a Last.fm Scrobbling egy iparági szabványba, nem?

  Reklámok

  Vélemény, hozzászólás?

  Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

  WordPress.com Logo

  Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

  Twitter kép

  Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

  Facebook kép

  Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

  Google+ kép

  Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

  Kapcsolódás: %s