Push, nem Pull

Az “újszülöttnek minden vicc új” allapon ezek a dolgok sokak számára már a mindennapok, nekem még csúcstechnika.

Amióta okoskodok a telefonnal, rá kellett jönnöm, hogy ugyanúgy nem nézem meg a leveleim, nem frissítem az eseményeim, a feladataim, így ugyanúgy elfelejtek bizonyos dolgokat.

Én alapvetően a számítógépen menedzselem a feladataim, eseményeim, a telefon csak arra való, hogy figyelmeztessen és olykor-olykor módosítsak a korábban felvitt adatokon. Pl.: készre jelentsek egy feladatot.

Rühellem folyton nézni, hogy mit kell csinálni és mikor.

Notifications_hero

Szerencsére ez már a szép, új, fényes jövő, így rendelkezésre állnak olyan eszközök, amivel nem nekem kell frissítgetni, megcsinálja azt helyettem a gép. És itt most nem hülye időnkénti frissítésre gondolok. Ha bekövetkezik az esemény, a telefon értesül róla. Push, nem Pull!

(A Pull az, amikor neked, vagy a telefonodnak kell lehúznia az adatot a szerverről, tehát akkor jön új adat, ha frissít a telefon. Ennek nagy hátránya, hogy ha ritkán frissítesz, akkor lemaradhatsz valamiről, ha gyakran, akkor meg sokszor frissítesz feleslegesen. A Push ezzel szemben az, amikor a szerver tolja a telefonra, ha egy új esemény következett be. Ilyen esetben általában csak a figyelmeztetés kerül a telefonra, a tényleges adatot ugyanúgy le kell tölteni, mint korábban. De ez nem is baj, így legalább nem eszik olyan sokat.)

Események. A számítógépemen felveszek egy eseményt a Google Calendar-ba, abban a pillanatban rákerül a telefonra. És, ha az eseményt úgy állítom be, még a telefonon fog zörögni, hogy eljött az idő.

Emailek. Ha kapok egy emailt a GMail fiókomba, a telefonom rögtön pittyen egyet, és a kis jelvényen a Mail App-on megjelenik az olvasatlan levelek száma. Ha akarom elolvasom, ha akarom később. De tudok róla. Általában a gép előtt ülök és ott nézem meg a levelet, a telefon csak értesít. Miután a gépen elolvastam a levelet, természetesen a telefonon is olvasott lesz.

Üzenetek. A Facebook nekem csak egy újabb eszköz arra, hogy az ismerőseimmel kommunikáljak, és mint olyan nagyon jól működik. Főleg a Facebook Messenger. Csak leülsz a gép elé, küldesz nekem Facebook-on egy üzit, és a telefonon rögtön meg is jelenik a Push Notification, hogy valaki írt. Ha tudok, akár rögtön válaszolhatok is. Az SMS halott!

Feladatok. Felviszek egy feladatot a Producteev-be (jól láttad, nem Todoist, erről talán később), és annak eljön az ideje, már kapom is a Push Notification-t, hogy aktuálissá vált a tennivalóm.

eBay, Vatera. Lejár az aukció? Túllicitáltak? Válasz érkezett a kérdésemre? A telefonon rögtön értesít a Push Notification, az alkalmazásokon keresztül pedig rögtön tudok reagálni.

Igazából mindegy miről van szó, ha figyelmeztetést, értesítést szeretnél arra biztos van egy megoldás. Mindezt anélkül, hogy neked kellene lekérni, hogy történt-e változás.

Érdekességként megemlíteném, hogy az iPhone 4.2.1-en, ha a Google fiókomat Google fiókként viszem fel, akkor ez a történet nem működik. Exchange szerverként kell beállítani a Google szervereit, akkor menni fog. (Ez az ún. Google Sync.)

(Ja, egyébként amióta ilyen sok az értesítő, hiányát éreztem a iOS 5 Notification Center-nek. Szerencsére itt van nekünk LockInfo. Még ha pénzes is.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s