Böngésző háború: Chrome vs. Firefox – 3. rész

Figyelem! Mélyen szakmai tartalmú, ún. geek poszt.
Megjegyzés: A poszt címéből következő 1-2. rész nem létezik írásos formában. 

Annak idején az első voltam az ismerőseim körében, aki Mozilla Firefoxról Google Chromera váltott. Nagyon megtetszett már első látásra a böngésző letisztult felülete, gyorsasága és funkciói.

Google_chrome

Aztán nem is olyan régen, talán pár hónapja – amikor a Mozilla kicsit észbe kapott és nagyobb fokozatra kapcsolta a fejlesztést – visszatértem a jó öreg Firefoxra, mert úgy éreztem, hogy a Chrome túl sok memóriát zabál.

Nagy megelégedéssel használtam a Firefox-ot ismét, viszont pár dolog azért zavart:

 • a Chrome sokkal, de tényleg sokkal gyorsabb
 • a Chrome kényelmesebben kezeli a privát böngészést, mint a Firefox
 • a Chrome továbbra is a legszebb böngésző

Most, hogy bővítettem a memóriát az iMac-ben, úgy gondoltam nem lehet akadály az sem, ha kicsit többet eszik a Chrome, megéri. (Tekintsünk most el attól az apróságtól, hogy egy gépen, egy felhasználó alatt két profilt kezelni szépen Mac OS X alatt nem olyan egyszerű. Egy óra alatt megoldottam, hogy Anita és én is saját Chrome böngészőt használjunk egymás mellett.)

A memória foglalás a Chrome tekintetében nem egy egyszerűen számítható érték. Firefoxnál könnyű dolga van az embernek, van két folyamat: a Firefox és a PluginContainer, amit mérni kell (utóbbi a Flash plugin miatt). Ezzel szemben Chrome esetében rengeteg folyamat van: a böngészőnek egy, minden fülnek külön-külön egy, minden kiterjesztésnek külön-külön egy. Sok.

Használhatnám a Chrome belső folyamat kezelőjét, ahol szépen összesítve is elérhető a memóriafoglalás, de az a Google szerint sem pontos. Mivel összeadogatni nem volt kedvem az egyes folyamatokat úgy döntöttem, hogy inkább a Mac OS X beépített Activity Monitor alkalmazásával mérem a memória foglalást.

A tesztelt környezet:

 • nagyjából ugyanazok a kiterjesztések voltak elérhetők mindkét böngészőre
 • mindegyiken ugyanazokat az oldalakat nyitottam meg: Facebook, Gmail, Google Reader, Köpönyeg, Twitter
 • mindkét böngészőt nulláról indítottam

Az eredmény:

 • Firefox: 410 MB memória foglalás
 • Chrome: 420 MB memória foglalás (saját bevallása szerint 690 MB, a kettő különbsége valóban alátámasztja a Google véleményét, miszerint alaposan elszámolják a saját mérésüket)

A különbség számomra meglepő (azt hittem a Chrome tényleg többet eszik), viszont abszolút elfogadható, így mától ismét Chrome felhasználó vagyok.

  Abba most ne menjünk bele, hogy minek egy böngészőnek cirka fél gigabájt memória, hiszen ebből egy komplett operációs rendszes is képes elfutni.

  Reklámok

  Vélemény, hozzászólás?

  Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

  WordPress.com Logo

  Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

  Twitter kép

  Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

  Facebook kép

  Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

  Google+ kép

  Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

  Kapcsolódás: %s