Memóriabővítés: iMac, MSI Wind

Ahogy egyre jobbak és olcsóbbak a hardver elemek a fejlesztők folyamatosan puhulnak, folyamatosan többet akarnak, így van az, hogy az operációs rendszerek egyre több memóriát zabálnak. Ha valaki rendszeresen új vasat vesz, fel se tűnik ez neki, de aki régi vassal dolgozik már évek óta, az bizony szembesül ezzel problémával.

Szerencsére memóriát bővíteni a legtöbb esetben nem probléma.

iMac (Late 2006)

Az asztali gépem is egy ilyen régi vas, amikor vettem, még 1GB memória járt hozzá, amit aztán bő egy év múlva bővítettem gyorsan 2GB-ra, mondván ez aztán mindenre elég lesz.

Így is volt, egészen mostanáig, az utóbbi időben már gyakori volt, hogy el-elfogy a memória, irdatlan swappelésbe kezd a gép. Egyértelmű volt, hogy lépni kell. Szerencsére a specifikáció alapján lehetőségem van a bővítésre egészen 4GB-ig, viszont a leírás alapján ebből csak hármat fogok látni.

Ht1432_1-imac_late2006-remove_memory_panel-001-enHt1432_8-imac_late2006-remove_memory_module-001-en

Nem igazán értettem, ezért utánaolvastam a dolognak és kiderült, hogy ez valóban így van, az egyik chip miatt a 3GB fölötti résznél problémák jelentkeznének, ezért mesterségesen vissza van fogva. (Chiptuning kéne már ide is, mi?)

Az igazán fura viszont az volt, hogy az ügyes és ráérős emberek komoly tesztekkel kimutatták, hogy picivel azért mégiscsak jobb, ha 4GB (2+2 GB) memória van a gépben, mintha csak 3GB (2+1 GB), habár mindkét esetben 3GB-ot lát a gép.

Így én is beszereztem két 2 GB-os modult és lecseréltem a gépben lévő két 1 GB-osat. Bár valóban csak 3GB látszik, ami azért nem annyira jó, de még mindig érezhető változás.

MSI Wind U100

Az igazi változás az volt, hogy egy másik szálon futó elképzelés közben eszméltem rá, hogy az MSI Wind U100 netbookunkba pont ugyanolyan memória kell, mint az iMac-be. Így a memóriabővítés menetének átolvasása után az iMac-ből kikerülő egyik 1 GB-os modult passzoltam is tovább a Wind-be.

Ezzel gyakorlatilag értelmetlenné is vált a korábbi elképzelésem (1 GB memória miatt pici operációs rendszert kerestem, de csak szopás volt a Chrome OS-szel és egyéb linuxszal a Realtek WiFi miatt), mehet rá akár egy Windows 7 is!

Egyébként ugyanitt 1GB 667MHz DDR2 PC2-5300S memória eladó!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s