Digitális átállás: TV

Folytatódik az otthoni média rendszer összeállítása. Most a digitális televíziózás van soron.

Alapvetően azt kell mondanom, hogy nem igénylem a TV műsorokat. Erről talán máskor bővebben, de engem a világból ki lehet zavarni Való Világgal, reality-kkel. TV-t elsősorban a sportesemények miatt nézek (Bajnokok Ligája, Forma-1, jobb esetben spanyol, angol bajnokságok). Másrészt időm sincs tévét nézni.

Épp ezért azt a megoldást keresem, ahol a kínálat megegyezik a kereslettel: nem akarok havonta ezreket fizetni olyan csatornákért, amiket nem nézek. Legyen pár, remélhetőleg pont az, amit szeretnék, de hajlamos vagyok a kompromisszumokra.

Két lehetőség közül kell választania a halandó embernek: kábel vagy antenna. Előbbi a szimpatikusabb ugyan, de nehezen hozzzáférhető, függ a helyi adottságoktól, drága. Utóbbi szélesebb körben elérhető, de az antenna – szerintem – nem mutat szépen a házon.

Tányéros tévét nem veszek. Akkor már inkább a kábel. Így viszont marad a hagyományos szélsessávú tv-antenna és a kapcsolódó DVB-T digitális földfelszíni sugárzás, ismertebb nevén: MinDig TV.

Mindigtv_logo

A MinDig TV majdnem nekem van kitalálva:

  • olcsó: ha akarom ingyen van, ha akarom havi 1000-1200 Ft-ért kapok fizetős csatornákat
  • jó csatornakiosztás: m1, tv2, rtl klub; fizetősen: sportklub, national geographic, film+, cool (utóbbi kettő természetesen a heti rendszeres BSTH filmek miatt!)

Kiépítés

A megvalósításhoz nincs szükség túl sok mindenre: egy antenna és egy set top box-szal már nézhetők is a műsorok. Persze az élet nem ilyen egyszerű, így kell némi utánaolvasás a megfelelő eszközök megvásárlásához.

Antenna. Egy hagyományos, szélessávú tv-antenna megfelelő, mondják. Persze jó, ha ez nem a gagyi fajta és megfelelő nyereséggel rendelkezik (17dB), melyet egy erőséítővel érdemes tovább növelni. Egyelőre ott tartok, hogy a Super DVB-T Emme Esse tv-antenna (7900 Ft) egy Triax DVB-T erősítővel (2000 Ft) jó vételnek tűnik.

Set top box. A digitális jelet konvertálni kell, hogy a TV fogadni tudja. Ezt végzi egy DVB-T dekóderrel rendelkező set top box, vagy akár a TV is, ha van beépített DVB-T dekódere. Mindkét esetben érdemes Conax kártya fogadására képes eszközről gondoskodni, hogy a fizetős csatornákat is lehessen élvezni.

Mivel az otthoni média rendszeremnek csak egyik eleme a TV, így gondolnom kell a hálózati kapcsolaton keresztül elérhető, NAS-on tárolt videófájlok lejátszásáról is. Ezt egy átlagos média lejátszó képes kezelni, viszont marhára nem hiányzik a TV alá negyvenkét darab kiegészítő eszköz. Ezért célszerűnek láttam olyan set top boxot keresni, ami eleve képes hálózatról videókat lejátszani. (Vagy fordítva, olyan média lejátszót keresni, ami eleve rendelekzik DVB-T dekóderrel és Conax kártyaolvasóval.)

Ahogy láttam, ezen a területen a nagy gyártók nem képviseltetik magukat agyon, így számomra nevenincs gyártók termékei közül kellett választanom. Ezek alapján jelenleg a Ferguson Ariva 120 Combo készüléke tűnik nyerőnek.

120_zlacza_eng

  • DVB-T dekóder a MinDig TV-hez
  • Conax kártyaolvasó a MinDig TV Extra-hoz
  • HDTV felbontás (720p, 1080i — sajnos, nem tudom miért, de jobban örülnék 1080p-nek)
  • HDMI kimenet
  • LAN, USB bemenet
  • Videófájlok, képek, zenefájlok lejátszása
  • TimeShift funkció (külső eszközre)

Ariva120_combo_icons

Nem tudok egyelőre sokat róla, még egy tesztet sem olvastam, csak a paramétereit néztem. Jó lenne tudni, hogy milyen fájlrendszereket képes kezelni hálózatról, milyen gyors a hálózati csatolója, képes-e hálózatra felvenni stb.

Ez egy sorozat része. Olvasd el az egészet:

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s