Olvashatatlan JPEG fájl a Lightroomban

Történt, hogy a fényképezőről kártyaolvasó segíségével beolvastam JPEG fájlokat az Adobe Lightroom-mal. Látszólag semmi probléma nem volt, a kép bekerült a megfelelő könyvtárba, az előképe szépen látszott is.

Lightroom_-_the_file_appears_to_be_unsupported_or_damaged

Viszont, amikor szerkeszteni szerettem volna, az Adobe Lightroom felhívta a figyelmem arra, hogy “the file appears to be unsupported or damaged”. Mivel egyszerű JPEG fájlról volt szó, inkább az utóbbira gyanakodtam, így megnéztem a fájlt más eszközzel is: Xee és Adobe Photoshop.

Mindkettő tökéletesen kezelte.

A sérülés kizárva, így jött a szokásos Google keresés. Több fórumbejegyzés alapján kezdtem gyanakodni arra, hogy az EXIF adatokkal (vagy esetleg más metaadatokkal) lehet a baj. A fórumokban általában a Picasa-t jelölték meg, mint a hibát okozó programot. Viszont azt én nem használom, így csak próbaképp próbáltam ki, amit The Random Moose ajánlott a Flickr-en: manipuláljam a metaadatokat az ExifTool-lal.

A dokumentáció olvasgatása során úgy véltem, hogy a leghelyesebb lesz az, ha minden adatot törlök, majd a biztonságos EXIF adatokat visszamásolom a fájlba:

exiftool -all= -tagsfromfile @ -exif:all -unsafe P5052594.JPG

Szerencsére bejött, a számomra lényeges EXIF adatok megtartása mellett, a JPEG fájl képi részének adatvesztése nélkül sikerült olyan fájlt produkálnom, amit képes kezelni a Lightroom.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s