Miért nem nulla?

Screen_shot_2011-07-12_at_10

A Raiffeisen reklámja már az első alkalmak során kiverte nálam a biztosítékot, mert akkora faszság, hogy minden hülye megeszi elsőre.

A rövid válasz az, hogy azért nem nulla (bármi), mert semmi sincs ingyen. Igen, jól láttad, semmi. Tényleg semmi. Mindenért fizetsz. Legtöbb ingyen cucc esetében közvetve fizetsz, más ingyen cucc esetében más fizeti meg helyetted. Figyelem! Adott esetben Te is lehetsz ilyen “más” valaki szemszögéből, tehát közvetve Te fizeted meg más ingyen cuccát.

Vegyük az első esetet. Közvetve te fizeted meg az ingyen cuccot. Ingyen számlavezetés a banknál? Lófaszt. Szépen kiperkálod nekik azzal, hogy nála van a pénzed, jó esetben nála kötöd le, az ő bankkártyáját használod vásárláskor. Igen, ez utóbbi is jó a Banknak! Ha azt hitted ingyen van, tévedsz, csak ezt épp a kereskedő fizeti meg helyetted. Közvetlenül. Közvetve persze te, a vásárló, hiszen a kereskedő jól beépíti az áraiba. Ez pedig tipikus példája a második esetnek. Ha készpénzel fizetsz a boltban, akkor te fizeted meg a termékek árába beépített tranzakciós díjon keresztül mások “ingyenes” kártyahasználatát.

Ha legközelebb azt látod, hogy valaki azt mondja, hogy valami ingyen van, akkor tudd: hazudik.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s