Tükörreflexesre váltottam

Mondhatom, hogy elég régóta fényképezek hobbi szinten, de mindig is szerettem volna megtartani ezt a remek tevékenységet ilyen alacsony szinten. Namost szerintem a hobbi egy olyan dolog, ami pénzt visz el, de azért nem olyan sok pénzt. Én ezt a fényképezésnél úgy próbáltam megoldani, hogy mesterségesen korlátoztam a lehetőségeimet (pénzköltési lehetőségeket) azzal, hogy egy bridge fényképezőt használok.

A régi felszerelés

Az első igazán fényképezőnek nevezhető készülékem a Panasonic Lumix DMC-FZ50 bridge fényképező volt. Ez egy kellően jó minőségű, nagy tudású, még nem cserélhető objektíves fényképező. Erőssége, hogy nagyon jó optikát építettek bele (Leica DC Vario-Elmarit 1:2.8-3.7 / 35-420 mm [35mm ekviv.]) és remek funkcionális adottságokkal (optikai képstabilizátor, 1/1,8″ CCD, kézi varió gyűrű) és nem utolsósorban kiváló kiegészítési lehetőségekkel rendelkezik (külső vakupapucs, előtétlencse és szűrőcsatlakoztathatóság).

Img_1472_panasonic_fz50_03Metz_48_af-13261471784_ee10314812

Ennek megfelelően meg is ismerkedtem a segítségével a fényképezés alapszabályaival, és bővítettem is a felszerelésem egy-két nagyon hasznos kiegészítővel. Ilyen volt például a Raynox HD-6600Pro-55 nagylátószögű előtétlencse, a Metz Mecablitz 48 AF-1 digital vaku, az ND8-as természetes- és a cirkuláris polárszűrő is.

A hiányosságok

A kategória sajátossága a kis CCD méret (habár az FZ50 a kategóriájához mérten nagy CCD-vel rendelkezik), ez pedig rányomja a bélyeget a limitált kis mélységélességre, a képek zajosságára. Szintén a kategória hátránya még továbbá, hogy mire az autófókusz beáll, a téma már odébbmászik.

Továbblépés és az új felszerelés

Mivel továbbra is szerettem volna megtartani a régi elképzelésem a hobbifotózásról, úgy döntöttem, hogy úgy lépek tovább, amennyire a pénztárcám engedi. 100€-ban határoztam meg azt az összeget, amit a projektre szánok. Ez rögtön meg is adta az alaphangot, hogy bizonyos dolgokról le kell mondanom. Egyrészt nem vehetek akármilyen gépet, hiszen a vaku cseréje már nem férne bele ebbe a büdzsébe. Szerencsére a vaku Panasonic és Olympus négyharmados géphekhez is kiváló, így adott volt a merre tovább.

Az ár/érték összehasonlítások alapján az Olympus E-520 Double Zoom Kit mellett döntöttem. A német eBay-en sikerült elfognom egy kellően jó ajánlatot, ahol beszereztem a készüléket. A dobozban a váz mellé járt egy ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6 és egy ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm 1:4.0-5.6 objektív.

4088793275_0cca0a9113Compared_olySidebyside

A kiválasztás során természetesen sok leírást és véleményt elolvastam és ezek tudatában választottam. Mégis, amikor kézbefogtam a gépet (csak vásárlás után fogdostam meg) először azt hittem, hogy hibát követtem el: a gép méretben szinte teljesen megegyezett az FZ50-nel, sőt, talán még kisebbnek is tűnt. Így először azt hittem, hogy rossz gépet választottam, de aztán ahogy elkezdtem használni, megmutatta az igazi erejét. Persze nem szabad összehasonlítani egy komoly DSLR fényképezővel, ez csak egy belépőszintű négyharmados gép, amiből már most kapható jobb az Olympus termékvonalában is (E-620, még 100-150€-ért). Méretben pedig a többi belépőszintű DSLR is ekkora. Tulajdonképpen az FZ50 a nagy.

A korábbiakhoz képest kisebb lett a fókusztartományom (23,1mm-420mm helyett 28mm-300mm), valamint dobnom kellett a szűrőket, távkioldót. Ahogy terveztem maradt a vaku, az állvány és szerencsére ismét használatba tudtam venni a Lowepro táskámat is.

Az újdonságok, amiket számomra ez a gép hozott be (eddig):

  • kisebb mélységélesség (még lehetne kisebb)
  • kevesebb zaj (nagyobb érzékenységnél még lehetne kevesebb)
  • gyors autófókusz
  • külső vaku használata sorozatfelvétel közben
  • gyors sorozatfelvétel

Konklúzió

Az első benyomások alapján nem bántam meg a váltást. Tudtam, hogy nem old meg minden problémát ez E-520, valahol talán t
öbbet is vártam tőle, de úgy érzem, hogy nagyon jól megleszünk. Az FZ50-hez képest mindenképpen előrébb léptem, remélem ezzel is hasznosan eltöltök pár évet. Előbb-utóbb majdcsak elérek a Full-Frame-es gépekig! 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s