Az első Wi-Fi router élményeim

Korábban is aktív Wi-Fi felhasználó voltam, de ezt jobbára az iMac által Wi-Fi-n megosztott ethernet hálózattal valósítottam meg. Már egy ideje viszont nagyon megnőtt az igény arra, hogy a szülőknél lévő internetet ne csak a helyben elérhető PC-kel, hanem saját, hordozható laptoppal, későbbiekben okostelefonnal is használni tudjuk.

A termék

Tl-wr741nd

Így elkezdtem kicsit utánajárni a termékeknek, meg a piacnak. Egy fontos tényező volt a vásárlásnál: az ár. Szerettem volna minél olcsóbban, minél többet kihozni, de inkább olcsó legyen. Így esett a választás a TP-LINK TL-WR741ND készülékre.

A versenytársakhoz képest, kifejezetten olcsó, 5100 forint körül mozog, tehát szinte ajándék. Tudásban hozza a B/G és N szabványt is, utóbbit viszont csak limitáltan, 150 Mbps maximum sebességgel. Tekintve a felhasználási célcsoportot, hidegen hagyott, hogy ennél nem lesz gyorsabb.

Beüzemelés

A készülék rettentően könnyen beüzemelhető. A magyar nyelvű gyors telepítési útmutatóval percek alatt sikerült működésre bírnom. A biztonság kedvéért viszont végeztem még néhány apró módosítást.

Először is elneveztem a készülék által szolgáltatott hálózatot, és megváltoztattam az admin jelszót. Másodszor pedig beállítottam a Wi-Fi hálózat hozzáférés titkosítását. Egy kis Wikipedia turkálás után a WPA-PSK, WPA2-PSK módszert választottam, AES titkosítással. Nagyjából azt írták, hogy a WEP és a TKIP már feltört módszerek.

Egyébként miért nincs bekapcsolva a Wi-Fi titkosítás alapból? A feltörhető védelmek támogatását kompatibilitási okokból értem, tulajdonképp minden esetben figyelmeztetett is, bár nem arra, hogy nem biztonságos a kiválasztott módszer, hanem csak arra, hogy az N szabvány már nem támogatja azt (mert nem biztonságos).

Használat

Ahogy elvártam, egyáltalán nem volt megterhelő használni a kialakított Wi-Fi hálózatokat, könnyen és gyorsan csatlakoztam. Sőt, a Windows Vista még a Wi-Fi QSS gombjának segítségével egy szuper könnyű csatlakozást is biztosított. Gyakorlatilag a ház minden pontjáról tudtam csatlakozni, jobb időben kipróbáljuk a kertet is.

Egyetlen problémám a második készülék beüzemelésénél volt. Ugyanúgy csináltam, mint az elsőnél, mikor végeztem megpróbáltam csatlakozni. A Windows XP látta a hálózatot, meg is próbált csatlakozni, de rögtön le is dobta. Aztán megint megpróbálta, ledobta. Ezt csinálta a végtelenségig. Nem vártam meg. Ha kikapcsoltam a routeren a Wi-Fi biztonságot, akkor nyílt hálózatként rögtön ment a dolog. Eközben a Vista a QSS gomb által végzett konfiguráció után zökkenőmentesen csatlakozott biztonságos módban is.

Mivel már nem tudtam, hogy mit tegyek, nyomtam a routeren egy gyári beállítások visszaállítását, majd az alapbeállításokkal megpróbáltam csatlakozni. Természetesen ment. Aztán szépen egyesével kezdtem beállítani a routeren a paramétereket, és minden egyes lépésnél teszteltem a Windows XP-n a csatlakozást. Végigcsináltam az összes módosítást, és a végén is műkdött a kapcsolat. Tulajdonképpen semmin se változtattam, mégis mindenen, de a lényeg az volt, hogy immár az XP is tökéletesen tudta használni a hálózatot.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s